Grunden till en vältränad fysik och att behålla den

Jag tänkte nu posta ett inlägg om hur du gör för att uppnå resultat på gymmet. Tänker du efter så är det egentligen inte så svårt, steg 1 är att faktiskt ta sig till gymmet, och då kontinuerligt. När jag är på gymmet så ser jag hur olika folk tränar, även ”eliten” tränar annorlunda. Det de däremot har gemensamt är att de tränar regelbundet.

Tänk nu efter vad du har för mål, varför vill du börja träna och vad vill du uppnå? Jag brukar läsa mycket på forum och en av de vanligaste inläggen kommer från nybörjare som postar en bild på någon vältränad person (exempelvis bilden ovan) och frågar ”Hur lång tid behöver jag träna för att uppnå denna fysik?” En fråga som är omöjligt att svara på eftersom vi uppnår olika resultat pga genetiska förutsättningar, matintag, vila, träningsintensitet m.m. Det jag däremot kan svara på är att om du nu uppnår denna fysik så måste du fortsätta träna för att behålla den. Slutar du att träna kommer musklerna att försvinna. Det jag vill komma fram till är att det spelar ingen roll hur lång tid det tar att uppnå en fysik, du måste ändå fortsätta träna när du väl nått dit, få träningen till en del av din vardag så kommer resultaten därefter helt enkelt.

Jag kommer ibland i träningssvackor då jag känner att träningen är mindre kul, något som alla stöter på förr eller senare. Det jag då gör för att behålla de jag byggt upp är att träna med högre intensitet så att passen kortas ned och jag har mer tid för annat. På så sätt så kan jag unna mig att slarva mer med maten, göra vad jag känner för om helgerna och ändå hålla formen någorlunda bra. Mitt huvudmål är som jag beskrev i mitt tidigare inlägg att alltid känna mig vältränad, och på dehär sättet så gör jag det. Låter rätt sunt ändå? Bättre att träna lite och kontinuerligt än mycket i perioder, eller i värsta fall inget alls

Sedan kommer vi till nästa viktiga punkt för att få det hela hållbart: planering! Undanflykter till uteblivna gympass är vanliga, vanligast är nog “tidsbrist” vilket jag vill påstå är rent skitsnack. Med bra planering kan man få träningen att ta lite tid men ändå uppnå goda resultat. Jag är säker på att många känner igen sig när jag säger att det är ett vanligt fenomen att gå hemma och gruva sig inför ett gympass, att du “snart” ska åka iväg till gymmet men att dedär “snart” kan snabbt övergå till 1-2 timmar, och sedan när du är på gymmet så är du där 1 timme. Med andra ord har du avverkat tiden för 3 träningspass men får resultat för 1! Ett enkelt sätt för att motverka det är att bestämma vilka tider du ska träna på. Har du bestämt att träna 3 gånger i veckan, bestäm då vilka dagar och tider det ska utföras på så är det betydligt lättare att hålla och du slipper “gruva” dig inför träningspassen! Det jag tror de flesta känner igen sig i är att de mår så mycket bättre efter dedär träningspasset och det är få som ångrar de träningar som blivit av.

För att gå ner i vikt måste du inte leva som i biggest loser och för att bygga muskler måste du inte dricka råa ägg som Rocky Balboa. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för såväl ditt utseende som välmående!

//Claes

2 thoughts on “Grunden till en vältränad fysik och att behålla den

  1. Håller med dig i ditt inlägg… Speciellt det där med att många kanske säger att dom gärna vill träna, men inte tycks ha tid till det. Jag tränar mer än någonsin nu, jobbar heltid, har en man som jobbar heltid och har dessutom 2 barn. Tiden finns och allt går, bara man planerar litegrann. Visst, jag får anpassa min träning mycket… det blir ibland tidigt på morgon eller sent på kvällen, allt för att hinna med jobb och familjen där emellan. Men istället för att sjunka ner i soffan efter barnen lagt sig på kvällen, byter jag om och drar iväg på gymmet. Det går, bara man vill!

    1. Givetvis är det en prioritering precis som du säger, och visst mår man bättre av att röra på sig än att sjunka ner i soffan:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *