Tips till en hållbar och enkel diet

Just det, viktnedgång! Något många brukar tycka är huvvaligen svårt, nu tänkte jag bena ut problemet litegrann och förhoppningsvis kommer några ”matnyttiga” tips! Som ni kanske har märkt så ligger min träningsfilosofi kring bra men enkla rutiner, för att få det hela hållbart. Med andra ord, såhär kommer du igång!

Enligt mig är de flesta bantingsmetoder skit, det finns bara ett sätt att gå ner i vikt och det är att stoppa i sig mindre kcal än vad vi förbrukar. Väljer du livsmedel som ger bra energi blir det hela mycket enklare. En genomsnittlig karl förbrukar kring 2000kcal/dag vilket motsvarar 5½ daimglassar eller ~17 portioner havregrynsgröt (1 portion gröt var 30e minut under hela dennes vakna tid!). Med denna jämförelse menar jag inte att ni ska livnära er enbart på gröt men det ger en bra överblick om att det är svårare att äta för mycket kcal om det är nyttiga sådana. Det värsta som kan hända när du försöker gå ner i vikt är att bli vrålhungrig, vid sådana tillfällen lockar inte havregrynsgröt speciellt mycket, våga ät!

En vanlig svensson äter i snitt 3 ordentliga mål om dagen, ser man till att göra något av dessa till ett bra mål är mycket vunnet dära och man kan tumma på något annat mål om dagen. Personligen vill jag ha det enkelt för mig, att kliva upp flera timmar i förväg för att tillaga någon grön sörja som Anna Skipper förespråkar tror jag slutar med polarmackor och oboy i slutändan av ren lathet för många. Frukost är enda målet vi äter samma varje dag, gör vi frukosten till en bra vana har vi 1/3 bra mål mat om dagen, bara där är mycket vunnet. Jag gör min frukost i mixern och ingredienserna är havregryn, yoghurt, äggvita och proteinpulver. Lite extremt kan många tycka men det finns andra alternativ som omelett, havregrynsgröt, mm. Använd din fantasi, alla förbättringar är bra sådana.

Jag tycker att början av en diet/hälsosammare liv ska göras med små förändringar, att börja för hårt och att inte klara det mår ingen bra av. Våga ge det tid, rom byggdes inte på en dag och inte våran kropp heller. Jag tänkte nu rada upp några enkla förändringar som jag tycker är sunda, det är upp till dig att avgöra vilka du vill applicera till verkligheten.

*En bra frukost

*Byt ut hälften av kolhydraterna mot grönsaker

*Ät regelbundet och våga ät mellanmål.

*Ha alltid nyttiga livsmedel lättillgängliga, som exempelvis tonfisk, lättkesella eller färdiga portioner som kyckling och ris/tonfisksallad m.m.

*Undvik att köpa hem snacks och byt ut lördagsgodiset mot exempelvis fruktsallad eller lättkesella och bär.

//Claes

 

One thought on “Tips till en hållbar och enkel diet

  1. Det är inte så komplicerat att äta rätt och man behöver inte krångla till det, jättebra skrivet oh kul att läsa Claes 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *