Mästerskapen

Så går det till:

Man ska i varje övning göra så många repetitioner som man orkar på den angivna tiden på ett set. Belastningen utgår alltid ifrån din egen kroppsvikt (KV). Vägning kommer att ske på plats innan vi drar igång.  I Rodd är det 500m på så kort tid som möjligt som gäller.

I varje gren utdelas det poäng.
1:a 1p, 2:a 2p, 3:a 3p osv . Vid oavgjort resultat går segern till den person som väger mest. Deltar man ej i någon av övningarna så kommer man per automatik sist i det momentet. När alla grenar är genomförda så räknas poängen samman och den med minst poäng vinner.

 

 1. Marklyft (Herrar på 175% av kroppsvikt & Damer på 125% av kroppsvikt)
  ”Smalmark”. Lyftet påbörjas från marken. Lyftaren skall stå tydligt upprätt i slutet av lyftet. Vikterna skall ta i golvet mellan varje repetition. Det är inte tillåtet att byta grepp under momentet. Lyftaren får aldrig släppa stången för att resa sig och vila. Tiden mellan repetitionerna får vara hur lång som helst bara stången aldrig släpps. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna både i bottenläge och toppläge. Bälte och magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt.
 2. Bänkpress (Herrar på egen kroppsvikt, damer på 70 % av kroppsvikt)
  Momentet startar genom att händerna greppas kring stången, som lyfts ut. Det bredaste greppavståndet mellan lyftarens pekfingrar är 81 cm.(båda pekfingerna måste vara innanför 81 cm markeringarna)På domarens signal (då armarna är helt utsträckta i armbågslederna och stången är i balans) sänks stången ned till bröstkorgen. I den följande pressen skall armarna fullständigt sträckas ut i armbågslederna. Lyftaren skall ligga på rygg så att huvudet, skuldror och minst 50% av sätet är på bänken, i annat fall blir repetitionen underkänd. Stången skall tydligt vidröra bröstkorgen, utan att “studsas”.Bålen och benens position skall vara stilla och rörelsen skall utföras i ett kontrollerat tempo. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt.
 3. Bicepscurl (Herrar på 50 % av kroppsvikt, damer på 40 % av kroppsvikt)
  Stången lyfts ut från ställningen och tävlingsmomentet startar med armarna hängande rakt ned. Både rumpa/ländrygg – bröstrygg och bakhuvudet ska ha kontakt med vägg/stolpe under den koncentriska fasen. På domarens signal påbörjas den första curlen. Repetitionerna skall utföras i ett lugnt och jämnt tempo, utan gung på kroppen, vare sig i ländryggen eller i knäleden. Armarna skall mellan varje repetition vara fullt utsträckta – och skivstången skall vidröra hakans spets i toppläget. Det är dock tillåtet att skjuta fram hakan något, men ej sänka densamma. Tempot skall vara lugnt, med tydligt stopp i bottenpositionen. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt.
 4. Knäböj (Herrar på 150% av kroppsvikt & Damer på 125% av kroppsvikt)
  Efter huvuddomarens signal skall lyftaren böja knäna och sänka kroppen så att lårens översida vid höftleden, (vecket), kommer i linje med knäledens översta punkt.
  Från denna ställning skall lyftaren resa sig till upprätt ställning med raka ben. Bälte är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt.
 5. Militärpress (Herrar på 50% av kroppsvikt & Damer på 40% av kroppsvikt)
  På domarens signal påbörjas den första pressen från bröstkorgen till helt sträckta armar. . Fullt sträck i armbågen i toppläget. Inget gung eller benjuck tillåtet. Kroppen får inte luta för mycket bakåt, utan ska vara så rak som möjligt. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt.
 6. Chins (Herrar & Damer på egen kroppsvikt)
  På domarens signal påbörjas den första chinsen.
  Max sträck i bottenläget, hakan över räcket i toppläget och inget gung eller sprattel tillåtet. Rörelsen ska vara med armbågarna utåt och inte framåt. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Det inte är tillåtet att ”föra” benen under repetitionen. Man kan ha endera böjda ben eller raka ben, men får inte förändra detta under omgången. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt. .
 7. Dips (Herrar & Damer på egen kroppsvikt)
  På domarens signal påbörjas den första dipsen. Armbågen minst i höjd med axeln i bottenläget. Fullt sträck i armbågen i toppläget. Inget gung eller sprattel tillåtet. Kroppen får inte luta för mycket framåt, utan ska vara i det närmaste upprätt. Tempot får inte vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel. Lyftaren har 75 sekunder på sig att genomföra så många repetitioner som möjligt.
 8. Rodd Momentet genomförs på en Concept2 Modell D. Deltagaren skall så snabbt som möjligt ro 500m. Maskinen skall stå på maximalt motstånd. Genomförs 2 deltagare åt gången.

Momenten kommer att genomföras i ovanstående ordningsföljd.

Deltagarordningen kommer att lottas. Innan 5:e momentet kommer deltagarordningen att vändas. Inför moment 8 kommer ordningen gå efter dåvarande placering i totala poängen. Exempelvis kommer de två som ligger bäst till att ro sist.

 

olimpolimp

 

 

 

 

 

Resultaten från Mästerskapen 2015 finns här!

Här finns resultaten från Mästerskapen 2014!

Här finns reportage från Mästerskapen 2014!

 

Bilder från Mästerskapen 2013 finns här!

Resultaten från Mästerskapen 2013 finns här!

Reportage från Älvsbynews finns här och här!

 

Resultaten för Mästerskapen 2012:
Resultat
Bilder

 

Nedan finner du resultaten från Mästerskapen 2011:
Resultat herrar
Resultat damer

Här finns även bilder från Mästerskapen 2011:
Bilder från Mästerskapen