Less is more

125×3

Torsdagar är Uffes favoritdag. Då är det nämligen marklyft på schemat! Det har visat sig att Uffe har en fallenhet för just marklyft. Både styrka men framförallt tekniken satt som ett smäck på en gång! Tittar ni noga på videon ser ni att idag har Uffe på sig ett brett bälte. Detta är ett av några vanliga hjälpmedel man ofta ser på gymmet.

Bälte – Används främst när man kör marklyft och knäböj. Fördelen med bälte är att man får ett bättre stöd runt bålen och kan skapa ett riktigt bra buktryck. Detta resulterar ofta i att man kan lyfta tyngre och mer  utan att tappa hållningen. Det är dock ett tvåeggat svärd det här med bälte. Visst, det hjälper dig lyfta tyngre men man tappar viktig bålträning. Jag, och därmed även Uffe, använder bälte när det blir riktigt tunga vikter och man känner att för att lyfta ännu tyngre säkert så behövs extra stöd. På lägre vikter kör man utan just  för att få den nödvändiga bålträningen.

Dragremmar – A.k.a fegsnören, Används vid många ryggövningar för att hjälpa greppet. Vid dragövningar är det vanligt att greppet fallerar innan ryggmusklerna gör det och då kan det vara behändigt att använda dragremmar för att kunna ta ut sig maximalt. Men precis som med bälte så är det bra att använda dragremmar så lite som möjligt just för att träna greppet så mycket som möjligt. Att ha en stark rygg men klena nypor som gör att man ändå har problem att lyfta chipspåse är ju inte optimalt. Min rekommendation är att man använder dragremmar så lite som möjligt. Jag använder dragremmar i två övningar. Skivstångsrodd och hantelrodd. Två av mina favorit ryggövningar men greppet räcker inte till på tyngre vikter. Då är det bara att bita i det sura äpplet och dra på sig remmar!

Handledslindor – För ökad stabilitet framförallt i tyngre pressövningar såsom bänkpress, militärpress och liknande. Många gör tyvärr misstaget att de första dem köper är handledslindor för att det är fränt eller nå. Konstigt. Då kommer man att för evigt ha svaga handleder. Obra.  Som med alla andra saker så skall dessa användas så lite som möjligt. Man behöver inte handledslindor när man är nybörjare! Jag har aldrig använt handledslindor och heller aldrig känt behovet. När jag var ung och började träna visste jag inte ens att de fanns sådana nymodigheter, haha!

Magnesium – För ett bra grepp. Handsvett är tyvärr ofta en begränsning när man använder skivstänger. Då är magnesium kanonbra! Det enda negativa är att jag måste städa mycket!

Det jag försöker få fram är:  Kör utan dessa hjälpmedel så länge ni kan! Använd dem först när de verkligen krävs för att lyfta tyngre och mer!

 

Vägning och mätning imorrn! Weehoooo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *